2010. október 30., szombat

Változnak az évszakok…

Nahh, úgy tűnik, tegnap este beköszöntött a hideg évszak (dry cold season).
Először az tűnt fel, hogy Piap, az An család egyik fia (az ő homestay-ükben lakunk) tegnap este az Angkor Famous nevű helyen, ahol fél dolcsis söröket és másfél dolcsis koktélokat iszunk arra panaszkodik, hogy fázik… ???  Mi van, de hát még mindig legalább 22-23 fok van. Aztán Kat, aki napok óta érzi, hogy bujkál benne valami betegség, szintén kijelentette, hogy igenis hideg van, és éjjel már fázott, annak ellenére, hogy ruhástul aludt (ami eddig egyikünkre sem volt jellemző). A hazafelé úton a bringán ülve Boca is megjegyezte, hogy „végre, nem izzad le a hazafelé úton”, és valóban, az éjszaka nem volt meleg, már lefekvéskor magamra húztam takarómul szolgáló óriási fürdőlepedőmet, amit eddig legfeljebb a hajnal közeledtével tettem meg.
Hogy mennyire hozzá lehet szokni az adott ország időjárásához, arra álljon itt két példa. Az egyik kulturális antropológus évfolyamtársam mesélte, hogy egy hosszabb időre kiment Kanadába, ahol folyamatosan fázott. Ez eddig rendben is van, ám az egyik este elfelejtette magával vinni a kabátját, egy szál pulcsiban várt valakiket az utcán, és azt hitte, hogy mindjárt megfagy, de tényleg. Túlélte, és onnantól kezdve már nem fázott többet Kanadában (mondjuk gondolom a kabátját sem hagyta otthon többet J ). A másik sztori Viktor unokatestvéremhez kapcsolódik, aki hamarosan meg is fog látogatni engem, hogy a siem reap-i misszió végeztével felfedezzük Dél-kelet Ázsia néhány országát. Ő tavaly is megfordult már itt, akkor Laoszt, Kambodzsát és Burmát (Mianmart) járta be. Amikor két hónapnyi kalandozás után hazaért, valahogy nagyon nem esett neki jól a hideg, úgyhogy az apukája panaszkodott is, hogy nem lehet győzni a fűtést pénzzel, mert a korábban megszokott hőmérséklet már nem elég a világutazónak…  :-)
Visszatérve SR-re: azért még nem kezdték el hullatni a fák a leveleiket, és az emberek sem kezdtek el téli sapkát meg kesztyűt vásárolni. A napi középhőmérséklet ebben az évszakban sem lesz alacsonyabb 25 foknál. Tapasztalataim alapján az eddig gyakorlatilag teljességgel hiányzó légmozgás is megélénkül ebben az évszakban, ami kissé nehézzé teszi a kerekezést, no de a Dunakanyarban nevelkedett börzsönyi tigrisnek ez meg sem kottyan. A most beköszöntött száraz hideg évszak november és december hónapokat öleli fel, hogy aztán felváltsa a száraz forró évszak, az áprilisi nem ritkán negyven fokos melegekkel, amit aztán a már ismert esős évszak követ május-júniustól kezdődően egészen októberig. Hát ilyen ez a trópusi éghajlat.

3 megjegyzés:

  1. Pár nap múlva visszatérnek a 30 fokok, majd csak figyeld meg. Ez nem a hűvös évszak érkezése, hanem váratlan rossz idő.

    VálaszTörlés
  2. Cupper, csak nem ez a dal jár a fejedben kint..:)
    http://www.youtube.com/watch?v=RPO1VEYHeh4

    No kinek lett igaza? Visszajött a kánikula?

    VálaszTörlés
  3. hát, a kánikula nem jött vissza, de az idő valamivel melegebbé vált. A ventillátort mindenesetre nem használtam az elmúlt egy héten.

    És a sapkával kapcsolatban tévedtem: előkerültek... :-)

    VálaszTörlés